Nieuws

GYULA HORN, MAN DIE IJZEREN GORDIJN DOORKNIPTE, IS OVERLEDEN

19-06-2013 19:09

door Shari Deira 19 jun 

Horn knipte in 1989 een gat in het IJzeren gordijn - Foto: EPA

Oud-premier Gyula Horn van Hongarije is woensdag overleden. Horn verwierf wereldwijde bekendheid toen hij in 1989 als minister van Buitenlandse Zaken een gat knipte in het ijzeren gordijn. De socialist is tachtig jaar geworden.

DUITSLAND TELT DODEN IJZEREN GORDIJN

03-08-2012 15:49

vrijdag 3 aug 2012, 18:38 (Update: 03-08-12, 18:51)

 

De Berlijnse MuurAFP

De Duitse regering laat in kaart brengen hoeveel mensen tijdens de tweedeling van het land zijn omgekomen bij de grens tussen Oost- en West-Duitsland. Over het precieze aantal slachtoffers dat bij de grens viel, heerst al jaren onduidelijkheid.

Tot nu toe is alleen onderzoek gedaan naar het aantal doden bij de Berlijnse Muur, die Oost- en West-Berlijn scheidde. Daar kwamen tussen 1961 en 1989 zeker 136 mensen om het leven. Velen van hen waren Oost-Duitsers die bij een vluchtpoging werden doodgeschoten door Oost-Duitse grenswachten.

Landmijnen

Ook bij de ruim duizend kilometer lange grens van noord naar zuid waren tienduizenden Oost-Duitse militairen gestationeerd. Ze hadden een bevel om te schieten op iedereen die het IJzeren Gordijn zonder toestemming probeerde te passeren. Ook lagen er landmijnen. Schattingen over het aantal doden daar lopen op tot enkele honderden.

Het doel van het nieuwe onderzoek is om alle slachtoffers van het grensregime van de DDR uit de anonimiteit te halen, zegt de Duitse regering. Drie deelstaten betalen mee aan het onderzoek.

 

DDR + BRD DUITSE HERENIGING 1990

30-08-2005 15:37


DDR-vlag

3 oktober is het 15 jaar geleden dat de Duitse Democratische Republiek (DDR) en de Bondsrepubliek Duitsland (BRD) werden herenigd. Geschiedenis staat daarom deze week stil bij die historische hereniging onder het motto:DDR+BRD=D.

Duitse hereniging 1990

De opdeling van Duitsland aan het einde van de jaren veertig was het gevolg van het begin van de Koude Oorlog geweest. Ruim veertig jaar lang hadden de BRD (West-Duitsland) en de DDR (Oost-Duitsland) daarna als staten gefunctioneerd.

Nadat eind jaren tachtig de Koude Oorlog tussen Oost en West was beëindigd door de Perestrojka-politiek van sovjetleider Gorbatsjov en de Val van de Muur (9 november 1989) in Berlijn, behoorde verenigd Duitsland in het hart van Europa weer tot de mogelijkheden. 
Binnen een jaar was het zover.

Voor precieze aanvangstijden: www.vpro.nl/geschiedenistvgids

Met onder meer:

De Gedaanteverwisseling 
Cherry Duyns, Armando, 1982 
Impressionistische reportage waarin het Berlijn van 1982 wordt vergeleken met dat van vijftig jaar eerder. Met behulp van veel archiefmateriaal wordt de metamorfose die de stad in vijftig jaar onderging zichtbaar gemaakt.

Schuld als schaduw 
Cherry Duyns, 1990 
Portret van de Duitse schrijver Walter Kempowski over schuld en boete. De schrijver keert samen met Duyns terug naar de strafgevangenis in de DDR waar hij acht jaar lang vastzat op beschuldiging van spionage voor de Amerikanen.

Eldorado: Made in Germany 
Roelof Kiers, 1977 
Reportage over de Daimler-Benz autofabrieken, waarin wordt geschetst hoe Mercedes tot symbool werd voor de Westduitse economie na de Tweede Wereldoorlog

Trabant: De kunststof kameraad 
Wim Schepens, 1999 
Het Oostduitse automerk Trabant werd na Die Wende in 1989 verdrongen door auto’s uit het westen. Terugblik op het fenomeen Trabant.

Diogenes 
VPRO’s Diogenes besteedde tussen 1985 en 1998 zeer regelmatig aandacht aan de Duitslanden. Op /Geschiedenis deze week een selectie van reportages uit dit buitenlandmagazine. 
De sloop van de Muur: Impressie van sloop van De Muur (1989) 
Opvangkamp Friedland: Reportage over opvangkamp waar van mensen uit oostblok wordt bekeken of ze volksduitsers zijn of niet (1990) 
De Oude Adel: Keert de familie van Bismarck terug na de Duitse hereniging? (1990) 
Vriend en vijand: Meningen uit het voormalige DDR-dorp Crock over gevolgen van de Duitse eenwording (1993) 
De Ontwenningskuur. Al in 1998 waren er 'Ostalgie-party's'. Diogenes berichtte erover.

Oost- en West-Duitsland in 1989 
Diverse reportages over de betrekkingen Oost-Duitsland- West-Duitsland in 1989: Stroom, Het Privilege, de Duitsers, Goethe en Buchenwald, nooit meer oorlog

Verkiezingen West-Duitsland 1969
Campagnes van kiesinger, Brandt en Strauss aan vooravond West-Duitse verkiezingen 1969

 

Onderdelen 1 - 3 van 3